2022-02-28 08:22:46• hírek • Bede Emőke

Figyelem, sofőrök! Életbe léptek a legújabb KRESZ-módosítások

Ahogyan arról korábban beszámoltunk, január végén pozitív kormányzati elbírálásban részesült az a javaslat, melye révén a kezdeményezők a közlekedési szabálytalanságok miatt kiszabható bírságok növelését és az „agresszív autóvezetői magatartás” fogalmának bevezetését célozták meg. Lévén, hogy a törvényhozók jóváhagyták a javaslatot, február 27-től immár az új, a korábbinál szigorúbb szabályozás révén járnak el a közlekedési rendőrök. Mutatjuk, melyek a legfontosabb változások.

A rendelet bevezette az agresszív autóvezetői magatartást, melyet akár 580 és 725 lej közötti bírsággal is büntethetnek, illetve kiegészítő intézkedésként 30 napra bevonhatják a sofőr jogosítványát is. De mégis mit kell értenünk agresszív vezetői magatartás alatt? A határozat ezt is pontosítja. E kategóriába tartozik:

  • a sávok között cikázó, jobbról-balról előző vezetés az azonos irányba haladó autósorok megelőzése érdekében,
  • a kézifékes megfordulás,
  • a jármű helyből történő indítása oly módon, hogy előtte a hajtott kerekek „üresben” pörögnek / csúsznak,
  • egy másik járműre való „rátapadás” és a másik megijesztése „büntetőfékezés” által,
  • az elöl haladó autó lelámpázása vagy ledudálása annak érdekében, hogy a sávot „felszabadítsák” a hátulról érkezőnek,
  • az egy keréken motorozás,
  • az autó megfordítása céljából végzett irányított csúsztatás, vagy ahogyan a legtöbben emlegetik, a driftelés,
  • a jármű motorjának folyamatos túráztatása, mely zavarhatja a közelben élőket.

Szigorúbban lépnek fel továbbá ezentúl az autópályák azon renitensei ellen is, a vészhelyzeti sávot indokolatlanul használják: ők 1305 és 2900 lej közötti bírságot kockáztatnak. Amennyiben pedig valaki a sztrádán fordul meg vagy a forgalommal szemben hajt, 90 vagy 120 napra is felfüggeszthetik az autóvezetői engedélyét.


A korábbi 90 napról 120-ra emelték a jogosítvány felfüggesztési periódusát abban az esetben, ha a sofőr nem áll meg a leengedett sorompóval vagy félsorompóval biztosított úton vagy figyelmen kívül hagyja az átkelőnél elhelyezett közlekedési lámpa piros figyelmeztetését, illetve hangjelzését.


Egy hónap helyett immár kettőre függeszthetik fel annak az autóvezetőnek a jogosítványát, aki szabálytalanul előz vagy elmulasztja megadni az elsőbbséget, kettő helyett pedig három hónapra ugrik annak a sofőrnek a jogosítványa, aki a vasúti átkelőknél érvényes közlekedési szabályokat nem tartja be.


A január végén elfogadott KRESZ-módosítás értelmében ezentúl külön kategóriát képeznek azok a sofőrök is, akik legalább 70 km/h-val haladják meg a megengedett sebességet. A száguldozó kedvű autósok a pénzbírságon túl a korábbinál hosszabb időre, 120 napra mondhatnak búcsút vezetői engedélyüknek.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: